For at et troll skal sprekke, må det frem i lyset. Derfor er en boikott av Anders Behring Breivik en like dårlig idé som hans ideologi.

Ved å sprenge en bombe sentralt i regjeringskvartalet og henrette 68 AUF-ere på sommerleir kort tid etter, tilkalte 32-åringen hele Norges og verdens oppmerksomhet.

I timene etter de grufulle handlingene stilte vi spørsmål om hvem som gjorde dette og ikke minst hvorfor. Anders Behring Breivik har svart utfyllende på det, i et terrormanifest på 1500 sider, som han publiserte på nettet kort tid før jævelskapen begynte.

Dermed skapte han sin egen talerstol gjennom massemediene, og hans forskrudde verdensbilde kom til syne.

Jeg skjønner hvilke følelser som gjør at folk hevder at en boikott av Breivik er det aller beste akkurat nå. Men vi kan ikke tie i hjel hans begrunnelse for terroren 22. Juli 2011.

Statsminister Jens Stoltenberg har sagt at vi skal svare på angrepet med mer demokrati og åpenhet. Og det er det vi i VG Nett og andre medier verden over gjør når vi publiserer deler av terrormanifestet til Breivik med samtidige kritiske imøtegåelser og analyser.

Så godt det lar seg gjøre setter vi galskapen i sammenheng. Det er vanskelig å forstå, men mediene legger til rette for å gjøre det.

Den høyreekstreme terroristen Anders Behring Breivik har meningsfeller, og det er grunn til å frykte at hans handlinger er til inspirasjon for flere forskrudde sjeler. Det hadde vært situasjonen også uten medienes ufrivillige hjelp.

Hans manifest ble spredt som ild i tørt gress via sosiale medier lenge før tradisjonelle medier nevnte det med et ord. Det var allerede der ute, i sin helhet. Erfaringer tilsier også i dagens samfunn når ekstremister hverandre uansett.

Derfor ville en boikott av Breivik vært en handling utført med mye følelser og lite fornuft.

Mange av oss føler sinne, hat, frustrasjon og forbannelse etter angrepet på Norge. Men vi kan ikke la de følelsene gjøre at vi ikke lytter til Breivik, avfeier ham som et ubetydelig monster og dysser ned hans meninger. Ordtaket «Hold dine venner nærme, men hold dine fiender enda nærmere» oppsto av en grunn.

Massemorderen angrep vårt demokrati og det politiske Norge. Terroren var en handling motivert av et forskrudd og ekstremt politisk ståsted. Som samfunn er vi nødt til å se hvilke meninger som ligger bak det han gjorde mot oss, for å lære av det. Det er viktig selv om det kan være hjerteskjærende, vondt og vanskelig.

De fleste journalister mener at fengslingsmøtet i Oslo tingrett, som gikk bak lukkede dører, burde vært åpent. Jeg er blant dem. Samfunnets rettsikkerhet er tuftet på at også folk som Anders Behring Breivik får anledning til å forklare seg overfor allmennheten. Jeg mener det er enda viktigere når han angrep var på hele nasjonen Norge.

Det er ikke dermed sagt av mediene skal sende direkte og publisere hver bit av den eder og galle som terroristen måtte lire av seg. Hver redaksjon har sin redigeringsrett, -plikt og –ansvar. Det er vi beredt på å ta hver dag, og ikke minst nå.

Når det er sagt er et hat lettere å bekjempe når vi vet hvor det er, hvor det kommer fra og hvem som står bak.

Derfor må den høyreekstreme massemorderen og terroristen Anders Behring Breivik komme tilordet – på demokratiets moderne premisser.

Mads A.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende