Kvinner og små barn som gråter, staute soldater som gjør det samme og omfavner sine aller kjæreste. Lar du deg ikke bevege av dette, bør du sende følelsene dine på treningsleir.

På nettsamfunnet YouTube florerer nå videoer av amerikanske soldater som kommer hjem etter å ha kjempet i landets kriger i Irak eller Afghanistan.

Videoene fremstiller savnet og lengselen til de som har ventet lenge som større enn det aller meste. Og her avløses det av gledestårer og jubelbrøl, måpende barnemunner og scener man sjelden ser andre steder enn på film.

Se et eksempel på en slik video her.

Med den amerikanske tilbaketrekkingen fra Irak blir dette oftere virkelighet. Mange av soldatene som sitter og venter på hjemreisen i ørkenen i Kuwait, lar være å fortelle sine nærmeste akkurat når de kommer tilbake til dem.

Dermed blir overraskelsen større når de plutselig bare står der, uten en telefonsamtale på forhånd. Fedre, mødre og kjærester blir tatt imot som helter, og videoene fremstiller de George Bush sendte ut med våpen i hånd, som fløyelsmyke menn og kvinner som dukker opp som troll i eske.

Det amerikanske forsvarets propagandamaskineri kunne ikke fått bedre smøring. For alt jeg vet, kan det også være at forsvaret selv står bak deler av den enorme mengden med filmatisk patos som nå sendes rundt til verdens PC-er.

Flertallet av amerikanerne støtter sine beste menn som dro ut i strid igjen. Selv om det er en pågående og tildels het debatt om krigene i Afghanistan og Irak, er det en gjennomgående og samstemt hyllest av de unge menn og kvinner som kommer hjem fra slagmarken.

I sommer besøkte jeg stormakten igjen. Jeg spurte et knippe av dem jeg møtte under ferien min om hvem som var helter i USA akkurat nå. Mange slet med å finne svar på spørsmålet, men de fleste endte opp med å nevne landets soldater på den andre siden av jorden.

Den mentaliteten har åpenbart også spredt seg på internett.

Disse videoene kan være startkablene du trenger for å kickstarte følelsene dine. Sånn sett vil jeg tro de fungerer utmerket. Som ren militær propaganda for USA er de heller ikke så verst.

Mads A.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende