KANGERLUSSUAQ (VG Nett) Jeg drar fra verdens største øy, der jeg har vært for å fortelle historien om da døden kom til Paradisdalen.

Karl Harr, far til Magnar Harr, flyr her over Paradisdalen der hans sønn er savnet. FOTO: MARKUS AARSTAD/VG

LETTE FORGJEVES: Karl Harr, far til Magnar Harr, flyr her over Paradisdalen der hans sønn er savnet. FOTO: MARKUS AARSTAD/VG

Kangerlussuaq sørvest på Grønland var lenge en amerikansk flybase. Grunnen til at hovedflyplassen på øya fortsatt ligger akkurat her, er simpelthen at den er størst. Ellers er det meste ganske lite. Når det daglige flyet fra København lander med knappe 250 passasjerer om bord, dobles innbyggertallet mellom de høye fjellene.

Grønland er snø og is. Og er det ikke det, er det sand og støv. Det er et øde landskap hvor stort sett ikke annet en turistnæringen har mulighet for gro. Jeg kan ikke huske sist jeg var så langt unna allfarvei. Landskapet er perfekt for utflukter og opplevelser i naturen.

Det surrealistiske tettstedet bærer preg av å være et transisttsted – herfra drar du ut på eventyr. En liten bygd på Jæren har nå fått oppleve at isen, elvene og de enorme fjellene er blitt kulisser for en tragedie.

Fredag for en uke siden ble Magnar Haarr (24), Tormod Aniksdal (24) og Jonas Reiestad (31) meldt savnet av den lokale slakteren og turguiden Amasa Olsen. Sparker man til en grusstein utenfor lokalet som huser hotell, butikk, bar, restaurant og flyplass, når den bort til bua til Olsen. Her bearbeider han moskus, rein og annet vilt etter jakt og eventyrlige utflukter.

Hit gikk de tre kameratene for å få skyss opp til Paradisdalen, to timer med båt fra Kangerlussuaq. Amasa kjørte dem ut i båten sin, og guttene tok fatt på sin seks dager lange fisketur. De avtalte å møte guiden ved bredden av Søndre Strømsfjord den knappe uken etter.

Turguiden ventet forgjeves i båten ved elvebredden sørvest på verdens største øy, og da de tre ikke dukket opp på Sola Lufthavn lørdag, spredte også bekymringen seg til familie og venner på Nærbø og Vigrestad utenfor for Stavanger.

Tormod Aniksdal ble funnet død i Paradisdalen tidligere denne uken. En provisorisk flåte, padleårer og ryggsekker er også plukket opp av letemannskaper ved elvebredden. To turkamerater er imidlertid fortatt borte.

Politiet er sikre på at de tre nordmennene laget en flåte av oppblåsbare sovemadrasser, kvist og tau før de seilte ned den asurblå elven. Den fører ut til et stygt stryk og ved elvedeltaen blir fargen mørkebruk og strømmen stri. Det møkkete vannet fra isbreen er så kaldt at det er ubehagelig å stikke hånden nedi.

Her ender de siste sporene etter Magnar, Jonas og Tormod, eventyrerne fra Norge som fisket og jaktet den store opplevelsen i det fantastiske landskapet.

Jeg visste ikke hva som ventet meg på Grønland da jeg landet her tirsdag formiddag denne uken sammen med mine eminente kolleger i VG, Ivar Brandvol og Markus Aarstad. Sent på kvelden dagen etter kom 14 frivillige rogalendinger også hit for å lete etter sine kjære. Familie, slekt og nære venner var også med. De visste heller ikke hva som ventet dem.

De kom hit for å lete, men forholdene i den strie elven er så vanskelige at de måtte se seg til nødt til å gi opp knapt før de hadde begynt, snu og dra hjem igjen til Norge.

De måtte innse at eventyret var over. Og at det fikk en tragisk slutt.

Mads A.

Tips oss hvis dette innlegget er upassende